Jämtland Basket reste sig på nio – RT Guinn: ”Det är ”go hard or go home”

Jämtland Basket var nere för räkning. Men laget reste sig på nio och klubbens mest framgångsrika säsong fortsätter nu med sjätte semifinalen i serien mot Södertälje.

– Det är ”go hard or go home” som gäller, säger veteranen och lagkaptenen RT Guinn.

Jämtland Basket har tagit sig längre än laget lyckats med tidigare. Laget var uträknat, men kan nu utjämna till 3-3 i semifinalserien mot Södertälje. Veteranen och lagkaptenen RT Guinn har varit i liknande situationer tidigare under sin långa proffskarriär. ”Vi har inget att förlora”, säger han.

Det är torsdag eftermiddag och Jämtland Basket tränar inför sjätte semifinalen i bäst av sju mot Södertälje. Vid samma tidpunkt för en vecka sedan hade Södertälje 3–0 i matcher och de flesta hade räknat ut Jämtland Basket.

– Jag tror inte att någon hade förväntat sig att vi skulle gå så här långt. Att ligga under med 0–3 i en serie skadar både din själ och ditt hjärta, speciellt din tävlingsinstinkt. Efter att ha haft tufft med Södertälje hela säsongen och sedan förlorat de första tre matcherna var vi tvungna att göra något annorlunda och det har vi gjort. Vi kan ha hittat något som funkar för oss, de två senaste matcherna har det hjälpt oss, säger RT Guinn.

Jämtlands lagkapten berättar om förändringar i försvarsspelet som har fallit väl ut. Men också om hur spelarna tog sig samman inför den fjärde matchen och helt enkelt vägrade förlora den.

– När vi gick in i den fjärde matchen var det en fråga om vi verkligen ville låta dem slå ut oss med 4–0, eller om vi skulle gå ut och ge allt vi hade och ta det därifrån. Det är vad vi har gjort de två senaste matcherna och det ska vi göra i den här också. Vi har inget att förlora. Förlorar vi den här matchen är säsongen över, säger RT Guinn.

Vi har inget att förlora. Förlorar vi den här matchen är säsongen över

Det var mycket nära att säsongen tog slut redan i tisdags i Södertälje. Jämtland såg ut att ha bra kontroll på matchen och ledde med tio poäng med bara några få minuter kvar. Men Södertälje tog sig tillbaka in i matchen och med fjorton sekunder var hemmalaget i ledningen när RT Guinn sänkte ett tungt tvåpoängsskott till ledning för Jämtland med 79–78. Södertälje fick sista skottet, men det studsade ring-ut och semifinalserien var tillbaka i Östersund.

– Jag tror inte att matchen hade kunnat sluta på ett bättre sätt för oss. Det var ett riktigt test för oss. Vi hade inte slagit dem där nere varken under säsongen eller slutspelet. Det var utmanande men också roligt. Att ligga under med 0–3 och komma tillbaka och vinna två matcher är något som jag tror att särskilt de yngre killarna i laget alltid kommer ha med sig. Det är inget du egentligen kan förklara för någon hur det känns. Man måste vara med om det för att riktigt förstå det, säger RT Guinn. 

Med de meriter RT Guinn har är det naturligt att han har tagit en ledarroll i Jämtland Baskets annars unga lag.

38-åringen från Bryan i Texas, USA, är lagets mest meriterade spelare och har spelat som proffs i 15 år. Han inledde proffskarriären i Salon Vilpas i Finland 2004-05, därefter väntade semifinalmotståndarna Södertälje innan karriären fortsatte på annat håll. På meritlistan finns mästerskapstitlar i Grekland och Ukraina och totalt har han spelat i tio länder. Med de meriterna är det inte konstigt att han har fått lagkaptensrollen i Jämtland och också ser sig som en ledare.

Med de här killarna, och min ålder, måste jag vara en ledare

– Med min erfarenhet, alla lag jag har spelar för och de killar jag har sett som ledare och jag har följt är det naturligt. Med de här killarna, och min ålder, måste jag vara en ledare. Det känns inte som att det är svårt för mig, det känns som en naturlig position att kliva in på. Den här gruppen killar har varit väldigt bra. De är väldigt mottagliga för det jag försöker hjälpa dem med.

Vad är den viktigaste egenskapen för en ledare, som du ser det?

– Jag tycker att det är att föregå med gott exempel. Om du ska tala om för någon vad de ska göra måste du kunna göra det själv också. Jag skulle inte vilja att någon kom ut och talade om för mig vad jag skulle göra om de inte kunde göra samma sak själva. Om jag talar om för killarna att de ska slänga sig efter bollen på golvet måste jag kunna göra det själv också. Det handlar också om att kunna offra sig för laget, det handlar inte alltid om dig själv.

Om jag talar om för killarna att de ska slänga sig efter bollen på golvet måste jag kunna göra det själv också

Tillsammans med lagkamraterna i Jämtland Basket är RT Guinn med om något historiskt. Jämtland Basket var under många år aldrig ens nära att gå till semifinal. De senaste säsongerna har laget närmat sig topp fyra i basket-Sverige och i år är laget där. RT Guinn beskriver framgångsformeln att spelarna i laget litar på varandra.

– Det handlar om att lita på varandra och att aldrig ge upp. Det är något vi har kämpat med under säsongen. När vi spelar bra syns det, men det är andra matcher där vi inte har spelat bra, där vi går åt olika håll och det inte slutar bra. Jag tycker att på slutet har alla skjutit sina känslor åt sidan och bara spelat för laget, och inte oroat sig för att någon ska misslyckas. Alla misslyckas under matcher. När någon misslyckas kliver du in och täcker upp för honom, och någon annan täcker upp för dig. Vi måste alla ställa upp för varandra ute på planen. 

”En match i taget” är en sliten klyscha. Men den har hjälpt Jämtland Basket att komma tillbaka från ett läge som såg väldigt tufft ut för bara en vecka sedan.

Att vända ett underläge med 0–3 i matcher är mycket svårt. Jämtland Basket är inte där än och Södertälje har fortfarande ”matchboll”, men läget ser betydligt ljusare ut för Jämtland än för en vecka sedan.

– (skratt) Ärligt talat är det väldigt svårt för oss, eller för vilket lag som helst, att göra det. Även innan vi vann vår första match har jag för mig att coach (Torbjörn Gehrke) sa att det var ungefär fem procents chans att klara det, så vi skulle inte tänka på det. Vi har inte tänkt på det heller. Vi har tänkt på att ta en match i taget och det är vad vi ska fortsätta göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s