Dansen förde Claudia från Buenos Aires till Östersund två gånger på mindre än ett år: ”Lindy hop är ett universellt språk”

Det behöver inte vara långt mellan Buenos Aires och Östersund – om man har dansen. Erfarna dansinstruktören Claudia Biggeri besökte i helgen Östersund för att hålla en workshop i lindy hop.

– Lindy hop är ett universellt språk, säger hon.

Claudia Biggeri från Buenos Aires besökte i helgen Östersund för andra gången på mindre än ett år för att hålla en workshop i lindy hop för medlemmarna i Lindy Hop Östersund.

Avståndet mellan Sverige och Argentina är ungefär 1300 mil, men det kan vara betydligt kortare än så. Kärleken till dansen och vänskapen med Åsborna Bengt Jönsson och Nayla Espinosa Garcia förde i helgen Claudia Biggeri till Östersund för andra gången på mindre än ett år.

– Bengt och Nayla brukade ta lektioner med mig och mina bröder på vår skola i Buenos Aires för några år sedan. Sedan gifte de sig och flyttade hit. Bengt skrev till mig en dag att han ville att jag skulle komma hit och hålla privatlektioner med dem. Så han bjöd in mig och så organiserade de en workshop för resten av föreningen, säger Claudia Biggeri.

Hennes första besök skedde i höstas – och i helgen var det dags igen.

– Jag är väldigt glad över att ha lärt känna andra människor här i Östersund som dansar. Det kändes väldigt bra att de ville bjuda in mig igen – jag känner mig väldigt stolt för det. Jag vill komma tillbaka så mycket som möjligt, för det är ett väldigt trevligt ställe. Sådana här resor är inte bara arbete för mig, det är arbete och upplevelser, säger Claudia Biggeri.

Claudia Biggeri har dansat lindy hop i närmare 20 år. Det började med att hennes bröder, som hon i dag driver en dansskola tillsammans med, blev introducerade för dansen via VHS-kassetter.

Hon har lång erfarenhet som dansare och danslärare. Redan i tioårsåldern började hon dansa rock n’roll tillsammans med sina äldre bröder hemma i Buenos Aires.

– Jag tyckte om att dansa och röra på mig. Så de frågade om jag ville börja träna dans med dem. På den tiden fanns det ingen lindy hop-scen i Argentina. Men Buenos Aires är en stor mötesplats för tangodansare från hela världen och på stället där mina bröder lärde ut rock n’roll hölls en milonga (ett evenemang för tangodansare). Där fanns lindy hopdansare som började prata med mina bröder om dansen. De hade VHS-videor med filmer på dansen, det fanns inget Youtube på den tiden. Mina bröder köpte de här filmerna och jag började träna med dem och försöka lära mig hur lindy hop fungerade, säger Claudia Biggeri.

Detta var nästan 20 år sedan. Nu har dansen lindy hop blivit allt större i Argentina och i dag driver Claudia Biggeri och hennes bröder dansskolan Cultura Swing hemma i Buenos Aires.

– För mig är det en gåva att få jobba med det jag älskar – att dansa – och att jobba med människor som jag älskar, mina bröder. Jag njuter av att lära ut dans. För mig handlar det om att dela med sig av kunskap och känslor, jag lägger ner mycket av min själ i det, säger Claudia Biggeri.

Claudia Biggeri är sedan några år vän med Nayla Espinosa Garcia och hennes man Bengt Jönsson. Det är också främsta anledningen till att Claudia Biggeri nu har varit i Östersund två gånger på mindre än ett år och hållit lindy hop-lektioner.

I höstas var första gången hon besökte Europa för att lära ut lindy hop. Även om dansen är den samma över hela världen kan hon se tydliga skillnader när hon håller lektioner i Östersund mot när hon gör det hemma i Buenos Aires.

– Här är folk mer vana att improvisera i dansen. Jag vet inte om det beror på att det är nära till Herräng (stort dansläger med fokus på swingdanser). I Herräng är det många klasser som fokuserar på improvisationer. Men det är inte svårt att lära ut improvisation här. Här är människorna inte lika vana att dansa för sig själva. Det kanske beror på att folk är mer blyga. Men det är många likheter också – lindy hop är ett universellt språk, säger Claudia Biggeri.

Dansen är en stor del av Claudia Biggeris liv. Som instruktör lär hon ut lindy hop, rock n’roll, charleston och andra swingdanser – men hon dansar även andra danser, som tango och salsa. I höstas när hon besökte Östersund provade hon även på ”svenska” danser som bugg, foxtrot och polka.

”Det viktigaste är att du älskar musiken, för att kunna dansa någonting alls”, säger Claudia Biggeri.

– Jag är väldigt nyfiken. Jag vill lära mig saker hela tiden. Jag njöt av att vara här och ta lektioner förra året. Det var så roligt att vara med Bengt och Nayla på polkalektioner. Jag förstod inte ett ord av vad folk sa, svenska är omöjligt för mig, men kroppsspråket berättar allt. Det var många gamla människor där och det var så roligt att se dem dansa till så snabba låtar, säger Claudia Biggeri.

Vad är det som gör att du gillar swingdanser mest?

– Musiken. Jag tycker att det viktigaste är att du älskar musiken, för att kunna dansa någonting alls. Jag tycker också om salsamusik, så därför kan jag dansa salsa för att jag älskar musiken. Så först och främst musiken, men sedan handlar det också om att du aldrig är fullärd inom de här danserna. Du kan hela tiden utvecklas och fortsätta lära dig saker. Det finns ingen punkt där du har kommit till att du vet allt om lindy hop, eller andra swingdanser. Det finns alltid nya vägar att ta. Så för mig känns det väldigt bra att veta att du hela tiden kan utvecklas och lära dig nya saker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s