Carson McHone växte upp i Austin – staden där många söker lyckan inom musiken: ”En unik erfarenhet att växa upp där”

Många flyttar till Austin för att söka lyckan inom musiken. Carson McHone växte upp där och började spela på stadens barer redan som tonåring – nu har hon släppt en skiva som har fått lysande recensioner i anrika Rolling Stone Magazine.

– Jag är väldigt tacksam för att ha växt upp i Austin, säger hon.

Carson McHone växte upp i Austin – en stad som många musiker flyttar till för att kunna satsa på musiken. Hon är tacksam för att ha växt upp i den miljön.

Det är måndagskväll på en restaurangen Heim Food Studio i Östersund. Carson McHone är på sin första Sverigeturné och är väldigt nöjd med vad hon har upplevt så här långt.

– Gästfriheten är fantastisk. Alla tar hand om oss och ger oss mat. Det är lite annorlunda än att turnera hemma i USA. Det är väldigt välkomnande här. Det är första gången här, så det känns spännande, säger Carson McHone.

Den här kvällen är det glest med publik på den lilla restaurangen. Miljön är inte obekant för Carson McHone. Hon växte upp i Austin, en av USA:s främsta musikstäder, och började i väldigt ung ålder gå ut och titta på musik tillsammans med sina föräldrar.

– Det är en sak som är häftigt med Austin, att det är väldigt familjevänligt. Barerna och spelställena är okej med att barn följer med sina föräldrar och titta på musik. Så jag följde med dem från väldigt ung ålder och tittade på musik. Allt handlade om musiken för mig, säger Carson McHone.

När hon kom upp i gymnasieålder började hon själv spela musik i samma miljö. Hon beskriver det som en tacksam miljö för en ung musiker att lära sig hur det är i den tuffa konkurrensen som råder i musikbranschen.

– Folk är väldigt stöttande, även när man kommer fram som ung musiker. Jag fick börja spela under ”happy hour”, väldigt tidigt på kvällarna och jobba mig uppåt. På den vägen kunde jag jobba mig uppåt, träffa andra musiker, starta band och spela på stökigare barer. Jag känner mig glad för att ha växt upp i den här miljön. Det är inte många musiker som växer upp där. Många flyttar dit för att spela musik. Det är en ganska unik erfarenhet att växa upp på ett sådant ställe där det spelas musik på många ställen varje kväll, säger Carson McHone.

Att ta sig ut på turné har varit ett sätt för Carson McHone att utvecklas som människa och musiker. Den kommande månaden är det Skandinavien som gäller för henne och hennes band. ”Det är en nyttig erfarenhet att resa och jag är tacksam att få göra det med min musik”, säger hon.

Men många musiker åker till Austin, Nashville eller liknande städer och spelar på barer i hopp om att drömmen om att slå igenom inom musiken. Men för många stannar det vid en dröm och de blir kvar på barerna.

– Det är en grej som jag alltid tänker på. I Austin kallas det för ”The Velvet Rat” eller ”The Velvet Coffin”. Det är ett bra ställe att komma till och spela musik på, du kan få bra spelningar, känna dig bekväm och omge dig med människor som gör samma sak som du. Men sedan vaknar du upp 30-40 år senare och du gör fortfarande samma sak och har inte kommit någonstans. Det är något jag alltid har med mig i bakhuvudet att jag inte vill att det ska hända, säger Carson McHone.

Ett sätt att hindra detta var att ge sig ut på turné till andra ställen i USA, något som hon har gjort de senaste fem-sex åren.

– Du måste åka från din hemstad för att växa som människa och det har varit viktigt för mig att åka ut på vägarna och lära mig har det. Jag lär mig fortfarande hur det fungerar, det är en process. Som den här turnén i Sverige. Den bokades av Rootsy och de har varit väldigt bra med oss. Men jag vet fortfarande inte vad vi kan vänta oss när vi åker in i en ny stad. Hur kommer spelstället vara, hur kommer publiken vara, kommer vi spela tillsammans med ett annat band och vilken musik spelar de i sådana fall? Det är en väldigt nyttig erfarenhet att resa och som tur är får jag göra det genom min musik, som är det jag älskar att göra, säger Carson McHone.

Hennes skiva ”Carousel” utsågs till ett av fjolårets bästa countryalbum av Rolling Stone Magazine. Men Carson McHone identifierar sig inte enbart som countryartist. ”Jag vill bara skriva bra låtar, och hela tiden bättre låtar”, säger hon.

Carson McHone släppte 2018 skivan ”Carousel”, som utnämndes till en av årets bästa countryskivor av anrika Rolling Stone Magazine. Men hon ser sig inte enbart som en countryartist.

– Jag vill inte klassa musik på något sätt, jag bryr mig inte om det. Är någonting bra är det bra. När jag sätter mig ner för att skriva en låt har jag inte en uttalad plan att jag ska skriva en countrylåt. Låten bestämmer vilken väg musiken tar. Jag vill inte identifiera mig i en speciell genre. Jag vill bara skriva bra låtar, och hela tiden skriva bättre låtar. Är det bra är det bra, men är en låt oärlig eller ytlig vill jag inte lyssna på den, säger Carson McHone.

Skulle du säga att dina texter mest är självbiografiska?

– Jag antar det. Jag tänker inte på mig själv som en bra historieberättare, så jag antar att mina sånger försöker förmedla en känsla som kommer från upplevelser som jag har haft. Det handlar mer om att måla upp en scen. Jag tänker att människor kan relatera till texterna utan att någon säger till dem vad låten handlar om. Åtminstone att det är vad jag hoppas på genom att skriva som jag gör.

”Carousel” fick lysande recensioner i Rolling Stone Magazine – vad tänker du om det?

– Det är en enorm ära. Du vet aldrig vad du kan förvänta dig att folk ska tycka om något du gör. Processen med den skivan var viktig för mig, att gå tillbaka och jobba med gamla låtar och ge dem ny behandling. Det var väldigt viktigt för artistiskt, känslomässigt och kreativt. Det kändes som något som jag behövde göra. Det var mer viktigt att jag gjorde det för min egen skull, men jag är väldigt tacksam att den togs emot så bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s