Stig Wiklund: ”Vi måste hitta nycklarna till att människor mår bra på arbetsplatsen”

Som mental tränare har han hjälpt några av Sveriges allra största idrottare till framgångar. Men Stig Wiklund jobbar också med arbetsplatser – och han ser en ny form av ledarskap växa fram.

– Jag tror att det kommer bli mer av det coachande ledarskapet framöver, vilket jag tycker är sunt, säger han.

Stig Wiklund är en flitigt anlitad föreläsare på ämnet mental träning. Han har jobbat med flera av Sveriges främsta idrottare, men också med företag och politiker. På tisdagsmorgonen föreläste han i Östersund.

Skidskytten Helena Ekholm, skidåkarna Johan Olsson och Frida Karlsson samt travtränaren Robert Bergh är bara några av landets främsta idrottare som har arbetat med mental träning tillsammans med Stig Wiklund. Hans samarbetspartners har haft fina resultat och tagit mer än 210 medaljer i OS-, VM- och SM-sammanhang. Men Stig Wiklund fokuserar inte i första hand på resultat när han arbetar med sina kunder.

– Jag tycker att man ska fokusera mer på att må bra. Jag tror att det är väldigt viktigt, och då tror jag också att resultaten kommer. Jag har vänt på det här. Tidigare jobbade jag mycket resultatinriktat. Nu coachar jag både idrottare och folk utanför idrottsvärlden mot att må bra, att hitta verktygen för att må bra. När du mår bra presterar du bra, säger Stig Wiklund.

Han jobbar även med mental träning på olika arbetsplatser och var under tisdagen inbjuden som föreläsare till Östersund som en del i en satsning som Östersunds kommun, Handelskammaren MittSverige och Gomorron Östersund gör på att hur företagen i kommunen uppfattas som arbetsgivare. Under sin föreläsning tog han upp att många företag vet att det är viktigt att jobba med det mentala – men att det jobbas alldeles för lite med den biten.

– Det är en svår och ganska komplicerad fråga. Jag tror att det bygger väldigt mycket på att man inte är medveten om vad mental träning är, vad mentala tekniker är och då blir det en osäkerhet och rädslor inför just det, säger Stig Wiklund.

Stig Wiklund ser ett trendbrott på arbetsplatser, särskilt på nyare företag, där ett mer coachande ledarskap växer fram. ”Det tycker jag är sunt”, säger han

Han lyfte också att många arbetsplatser mer lägger fokus på det som inte fungerar bra, mer än att lyfta fram det som faktiskt fungerar.

– Jag tror att det ligger i sakens natur att när man vill bli bättre och göra saker annorlunda är det väldigt lätt att man lägger fokus på det som inte funkar, och då blir det väldigt mycket diskussion kring de bitarna. Jag tror att det är viktigare att ha fokus på saker som fungerar bra, lyfta det och försöka utveckla det. Då får man ett självförtroende som gör att man kan ta tag i de utmaningar som finns, säger Stig Wiklund.

Men under sina besök ute på olika arbetsplatser ser han sig också uppleva ett trendbrott i ledarskap och det är främst på lite yngre, nyare företag som han ser detta.

– Det nya ledarskapet som växer fram är mer av coachande karaktär. Med coachande menar jag att man möter människor där de är. Man försöker gå från A till B, hitta de teknikerna, jobba mycket med handlingsplaner, feedback och utvärdering och se den enskilda personen på ett helt annat sätt. För det är vad coachning bygger väldigt mycket på. Där ser man att det växer fram nya insikter kring att det är människan som är viktig och att människan måste må bra både på jobbet och hemma, att man får den insikten också. Många av de yngre företagen resonerar mer så, säger Stig Wiklund.

Framöver kommer det bli allt viktigare att få mer fokus på att människor mår bra på sina arbetsplatser, enligt Stig Wiklund.

– Människor som mår bra fungerar och presterar bra, människor som mår dåligt presterar inte bra. Där tror jag att vi måste hitta nycklarna till att människor mår bra på arbetsplatsen. Sedan ska man också säga att i vissa situationer har man som person ett eget ansvar någonstans, men jag tror att det måste vara ett växelspel där och jag tror att det kommer bli viktigare framöver. Jag tror att man måste satsa mer på de här bitarna för att få medarbetarna att må bra. Jag tror att det kommer bli mer av det coachande ledarskapet framöver. Man blir noggrannare att få fram ledare som jobbar på ett annat sätt än tidigare. Det ser man både i idrottens och företagens värld att det börjar bli ändringar där, vilket jag tycker är sunt.

Under sin föreläsning tog han upp att människor tänker ungefär 5000-6000 tankar per dag, att ungefär 95 procent av dem är samma tankar som dagen innan och att 80 procent av dessa är negativa tankar. Trots att många vet att det är viktigt att tänka positivt och inte hålla på att älta fastnar många i negativa tankemönster.

När Stig Wiklund jobbade som regionchef för LRF i Västernorrland fick arbetsplatsen utmärkelsen ”Sveriges bästa arbetsplats”

– En av teorierna som finns är att hjärnan är kvar i stenåldersperspektivet där det var kamp, flykt och faror som du måste se upp med. Det hänger kvar i hjärnan att se faror och oroa sig över saker och det gör att vi människor har en tendens att oroa oss mycket över saker och se problem och det negativa. Där ligger förklaringen mycket och jag tror att för att tänka annorlunda, mer positivt, måste man utmana sig själv och träna systematiskt. Det är så jag jobbar med mental träning. Som att skriva upp tre bra saker varje kväll. Det är ett sätt att utmana de mentala stigarna som blir i hjärnan. Jag har ett bra citat ”du kan inte hindra sorgens fåglar att flyga över ditt huvud, men du kan hindra dem att bygga bo i ditt hår”. Det är mycket negativt i samhället och konsten är att träna sig att bortse från det. Det är lätt att säga, men svårt att göra många gånger. Jag jobbar med många som är framgångsrika, men det är lika fullt enkelt att hamna i oro och negativt tänkande. Min erfarenhet är att du måste jobba systematiskt med dig själv just med de här bitarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s