Unga i Östersund får chansen att jobba med självkänsla tillsammans i grupp

Unga vuxna i Östersund ska få möjligheten att tillsammans i grupp jobba med självkänsla. Det är den ideella organisationen Tilia som står bakom initiativet.

– Många unga som vi har mött lokalt har önskat det, säger Anna-Karin Sahlin, som tillsammans med Lotta Bergström kommer leda gruppen.

Lotta Bergström och Anna-Karin Sahlin representerar den ideella organisationen Tilia, som arbetar för ungas psykiska hälsa. I sommar kommer de två leda en grupp där unga får chansen att tillsammans jobba med självkänsla – något som är efterfrågat bland unga i Östersund.

Tilia har funnits i Östersund sedan i vintras. Det är en rikstäckande ideell organisation som arbetar för ungas psykisk hälsa. Som ett led i detta startar organisationen nu en kurs i självkänsla, Kursen utgår från boken ”Be you” som föreningens grundare Annso Blixt har skrivit tillsammans med unga.

– Den utgår från hur hon mådde, hennes självkritiska tankar och låga självkänsla, vad hon tyckte saknades när hon mådde dåligt. Det har hon jobbat på då som ung vuxen. Boken ger olika verktyg hur en kan bygga vidare och jobba med sin självkänsla. Det är ingen ”quick fix”. Det handlar om att bekanta sig med sig själv och sätta ord på sig själv, att en inte är ensam. Jag tycker ändå att samhället på många ställen har börjat prata mer om psykisk hälsa, vi behöver alla jobba med den säger Lotta Bergström.

Hon och Anna-Karin Sahlin har, tillsammans med Jennie Nordin, varit engagerade i Tilia sedan organisationen startade i Östersund. De har pratat med många unga och frågat vad de unga önskar för stöd, och då har hjälp med självkänsla varit väldigt efterfrågat.

– Vi matas mycket med ideal och prestationskrav. Många upplever att det är ens egna ansvar att jobba med självkänslan, här kan vi göra det tillsammans. Det gör också att vi har möjlighet att ta del av varandras tankar om saker. Jag tror att det är viktigt att hitta något sätt att tillsammans få jobba med det, det blir också svaret på så mycket. Jag har frågat mig många gånger hur en jobbar med självkänslan. Här får en med sig verktyg och tankar att fortsätta jobba med, säger Anna-Karin Sahlin.

Hon poängterar att gruppen inte enbart är öppen för den som mår dåligt. Även den som mår bra kan söka till gruppen, om den känner behov för det.

– Mår en jättebra har en också en psykisk hälsa och det kan fortfarande vara nyttigt att jobba med självkänslan. Vem som helst som är ung vuxen kan söka den här kursen, säger Anna-Karin Sahlin.

Gruppen startar den 4 juni och håller på i sex veckor. Boken ”Be you” består av sex kapitel och varje vecka jobbar en med ett nytt kapitel. Den som är intresserad av att söka kursen kan en läsa mer på teamtilia.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s