De vill slå hål på myterna om landsbygden: ”Det finns mycket okunskap”

Bilden som vi ofta får av landsbygden innehåller många osanningar och myter. Det hävdar Anna Olofsson Frestadius, Agnes Jörgensen och Julia Pearson – som försöker slå hål på myterna med sin föreläsning ”Den rurala marschen – en framtidsspaning”.

– Mycket beror på den obalanserade maktordningen mellan stad och land, säger Anna Olofsson Frestadius.

Agnes Jörgensen, Julia Pearson och Anna Olofsson Frestadius vill visa att landsbygden är mycket starkare än den bild som emellanåt förmedlas. Därför har de tillsammans gjort föreläsningen ”Den rurala marschen – en framtidsspaning”.

De tre kvinnorna jobbar alla på något sätt med att stärka bilden av och förutsättningarna för landsbygden att blomstra. Anna Olofsson Frestadius är utvecklingschef på Torsta AB i Ås, Julia Pearson är projektsamordnare på Grönt Center i Ås och Agnes Jörgensen jobbar på LRF, samtidigt som hon också arbetar på sin pappas företag Slåtte naturbeteskött i Alsen – ett företag som hon planerar att ta över i framtiden.

Tillsammans har de gjort föreläsningen ”Den rurala marschen – en framtidsspaning”. Föreläsningen består av tre delar där Anna Olofsson Frestadius fokuserar på varför det rurala är så viktig och hur stadens ohållbara levnadssätt påverkar klimatet, Julia Pearson pratar om varför de gröna näringarna är så viktiga för klimatet, medan Agnes Jörgensen berättar om förutsättningarna för en entreprenör på landsbygden.

– Det är tre perspektiv som är starka var för sig, men de är ännu starkare tillsammans. Det kan vara väldigt svårt att hålla tankarna i hjärnan samtidigt och genom att ha det här tillsammans får man en större bild av helheten, säger Julia Pearson.

Det är väldigt mycket myter och osanningar

som kretsar kring landsbygden

Anna Olofsson Frestadius

Deras utgångspunkt i den gemensamma föreläsningen är att landsbygden är betydligt starkare än vad som ofta förmedlas – och att den har stor potential i framtiden.

– Det är väldigt mycket osanningar och myter som kretsar kring landsbygden. Oavsett egentligen inom vilken verksamhet och näring som man är finns oerhört mycket okunskap och det är problematiskt att den påverkar så starkt. Man vill måla upp Sverige som väldigt urbant – och den bilden behöver man stärka. Medvetet eller omedvetet gör det att det slår väldigt hårt på allt som inte är urbant, säger Anna Olofsson Frestadius.

Svenskt lantbruk har länge haft det tufft och många jordbrukare, framför allt mjölkbönder, har fått lägga ner. Agnes Jörgensen, som planerar att ta över sin fars köttgård framöver, känner däremot stor framtidstro.

– I dagsläget är det nog så att det är lättare att ha framtidstro som köttbonde än som mjölkbonde. Det har att göra med att det har varit så dåliga mjölkpriser. En anledning är att mjölkpriset var lika på 60-talet som det är i dag, men en traktor kostar 30 gånger mer. Det blir helt skevt, ekonomin får man inte runt. Har man en dålig ekonomisk situation känner man väl ingen framtidstro, men det finns så klart många mjölkbönder som har framtidstro. Men jag tror att för mig handlar det också om att jag är ung och kommer in med lite nya synvinklar och ser på hur man kan vrida och vända på det för att det ändå ska bli ett ganska välmående företag, och då tror jag att jag har en framtidstro, säger Agnes Jörgensen. 

Mjölkpriset var lika på 60-talet som det är i dag,

men en traktor kostar 30 gånger mer

Agnes Jörgensen

På Slåtte naturbeteskött jobbar de mycket med att tänka på att få till en hållbar produktion – något som blir allt viktigare i alla branscher.

– Det måste även gårdarna göra för att ha en framtidstro och för att finnas kvar. Det känns som att nästa generation som kommer fram att vi är väldigt medvetna och kommer sätta större krav, med all rätt. Då kommer det kanske vara stort fokus på att lyfta satsningar med hållbarhet. Jag tror att det är därför jag känner att det finns en framtid i den här branschen eftersom vi har så bra förutsättningar här. För vår del här uppe känns det ganska ljust, säger Agnes Jörgensen.

De tre kvinnorna ser flera tecken på att det frodas en optimism kring landsbygden och jordbruket.

– Ett bevis på framtidstro tycker jag är att handelshögskolan i Stockholm har en managementutbildning för lantbrukare. Det kan man tänka att det kanske beror på att vi ska ha stora enheter och att jordbruket är big business. Men det kan också betyda att man värdesätter företagandet på landsbygden och lantbrukare. Det tycker jag är en superpositiv framtidsspaning, säger Julia Pearson.

Det kan också betyda att man värdesätter

företagandet på landsbygden och lantbrukare

Julia Pearson

Framtidstron finns, men det går att göra mer för att öka den, enligt Anna Olofsson Frestadius.

– Jag tänker att det också är jätteviktigt när det kommer till bankväsendet och de delarna att se att en mjölkgård, som exempel, inte bara är en vanlig näringsverksamhet utan att den har en jätteviktig samhällsfunktion. Att man tar med det i värderäkningen var det innebär för samhället att kunna ha en mjölgård. Det är också jätteviktigt att det informeras och uppmuntras till att fler ska vilja våga verka inom lantbruket. Det finns världens möjligheter till arbetstillfällen och det finns så mycket potential.

Hon bor själv på landsbygden, och ser att många i hennes ålder också skulle vilja göra det.

– I en stad kan man ställa sig i en bostadskö. Där jag bor existerar inte det. Det finns inga tomter till salu, och även om det finns tomter till salu skulle man inte kunna bygga där som en vanlig människa för man får inte lån från banken. Det är jättemånga som vill bygga, men det finns inte samhällsförutsättningar för det. Jag kan namnge tio personer som skulle vilja bo i den bygden som jag bor i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s