Knivskarpa texter om livets upp- och nergångar präglar môra-Pers bästa album hittills

Det var ett jävla år i år – men det är hopp om liv.

Arvikas finest – folkrockarna môra-Per – är tillbaka med ett nytt album, deras första på fem år, och det är bara att konstatera att de är bättre än någonsin. Och då ska man ha i beräkningen att föregångarna har varit enormt starka de också.

Ingen är någonsin helt på topp, det går inte att begära att en människa alltid ska vara på toppenhumör och de inledande raderna i titelspåret på môra-Pers sjunde album ”Hopp om liv”, kan nog många känna igen sig i.

”En istid har passerat, tio grader i juli. Trött och irriterad, ett tillstånd jag var i. Men jag svalde medicinen, dök ner och kom till ytan igen”.

Men det är trots allt hopp om liv. Under de 3.20 som låten varar tänds ett hopp, låtens huvudperson fick en omgång av livet men lever och står ut.

Det har trots allt sett tyngre ut, det var ju ett jävla år i år.

”Jag går runt och släcker lampor. Försöker någonstans se ett ljus. Mitt rum har fyra väggar. Men ingen dörr som leder ut.”

Bröderna Pär-Erik Eriksson och Hans Ericsson, som skriver bandets låtar, har alltid varit vassa textförfattare, men på ”Hopp om liv” har de tagit ännu ett steg. Det är knivskarpa berättelser om ett vanligt jävla liv som för det mesta passerar förbi utan några större draman. 

”Hur man än vänder och vrider sig är röven ändå bak, när man börjar om igen händer alltid samma sak.”

Trots att livet ibland också kan te sig riktigt jävligt är det ändå hopp om liv och trots allt en fin tid att leva i. 

Bröderna tar sig också en titt i backspegeln i ”Tystnaden och stillheten”, en låt som även bandmedlemmen Magnus Wikström har varit med och skrivit, där de minns ett 70-tal där fabrikerna blomstrade och ”landet var vårt”, om ett 80-tal där Imperiet sjöng ”Blå himlen blues” och Palme bar på sanningen, men den försvann med skotten på Sveavägen, och de ställer sig frågan om hur det blev så att ondskan sprider sig.

De enormt starka texterna  kombinerat med ljudbilden signerad ett av bandets största fans, punkikonen Johan Johansson, gör ”Hopp om liv” till môra-Pers bästa album hittills.

Precis som tidigare är det som bandet självt väljer att beskriva sig, ”Skön folkrock med en läcker smak av Värmland”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s