Krönika: Jag önskar att jag och mormor kunde sitta oftare vid hennes köksbord och prata

Den 3 juli 1934 – det är väldigt länge sedan.

För mig var det en väldigt speciell dag, trots att den inträffade långt innan jag ens var påtänkt att komma till den här världen.

Då föddes en kvinna som var helt avgörande för att jag en dag skulle sätta mina fötter på den här planeten. 

En kvinna som jag har träffat alldeles för få gånger – men som är en av de viktigaste människorna i mitt liv. Kristina Wedin – min mormor.

Det här är min hyllning till henne.

Den 11 juli träffade jag min mormor senast. Vi satt vid hennes köksbord i fem timmar och pratade om allt möjligt. Det gladde mormor enormt mycket. Om vi inte hade haft 100 mil mellan varandra hade jag kommit förbi en gång i veckan – minst.

Det är den 11 juli 2018. Jag har för första gången på fyra år kommit till Skåne. Det har egentligen gått alldeles för länge sedan jag var där senast. Det fanns en tid när jag tillbringade varje sommar i Skåne. Det var standard att vi klämde in hela familjen i bilen och körde de 100 milen från Jämtland till Skåne för att semestra och träffa våra nära och kära.

Med en mamma som är uppväxt i vårt sydligaste landskap och som i tidig 20-årsålder bestämde sig för att göra praktik på ett sjukhus i en stad väldigt långt hemifrån, där sprang på en bonnpojk från Solberg, vilket ledde till att hon blev kvar, är det dessa förutsättningar vi har vuxit upp med – med halva släkten ett helt land emellan oss.

Lite tråkigt på sitt sätt, men man har vant sig vid förutsättningarna. Det tråkigaste är att vi inte träffas så ofta.

När jag befinner mig i köket i en liten lägenhet i den lilla skånska orten Höör i juli 2018 är det två år sedan jag träffade kvinnan som sitter mitt emot mig. Hon är en av de absolut viktigaste människorna i mitt liv. Med tanke på att jag snart har levt i 38 år är det alldeles för få gånger som vi har suttit mitt emot varandra vid ett köksbord. Men vi har vant oss vid förutsättningarna och vi njuter av varje gång vi får möjlighet att träffas.

Jag lärde aldrig känna min morfar. Den hemska sjukdomen cancer, som drabbar alldeles för många människor, drabbade även vår släkt. Jag var det enda barnbarnet som han fick se, innan cancern tog hans liv alldeles för tidigt. I augusti 1982 lämnade han jordelivet, endast 61 år gammal. Själv var jag 1,5 år.

Även min farfar och min farmor dog när jag var tämligen liten, 11, respektive 14 år. Men mormor finns kvar och har på så sätt tagit en extra betydelsefull plats i mitt liv och mitt hjärta.

I fem timmar sitter vi vid köksbordet och pratar, om allt möjligt. ”Det är så roligt när barnbarnen kommer hit, så jag får prata om sådana här saker”, säger mormor.

Jag är glad att vi får den möjligheten att sitta vid hennes köksbord och prata. Jag tycker på sätt och vis att det är tråkigt att det inte sker oftare, men har man 100 mil mellan varandra är det inte mycket att göra åt saken.

En person som har levt så länge har så många erfarenheter att dela med sig av, så många historier om hur det var förr i tiden och så många perspektiv på livet som människor utan samma erfarenhet saknar är det lätt att sitta och prata med i fem timmar. Därför är det alltid enormt trevligt och intressant att prata med mormor, man får många nya infallsvinklar och tankeställare, som är nyttiga att få. Mormor är en klok och finurlig kvinna, som många skulle ha nytta av att lyssna på.

Hade jag haft betydligt kortare än 100 mil till mormor och hennes köksbord hade jag suttit där oftare och pratat med henne, det är enormt berikande.

”Han är fantastiskt duktig att skriva, den gossen”, har mormor sagt om mig. Jag tycker, precis som alla andra, om att få beröm. Men att få sådana fina komplimanger från mormor värmer lite extra och därför hyllar jag henne med en text.

Stort grattis på 85-årsdagen älskade mormor. Jag hoppas att jag snart sitter vid ditt köksbord igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s