Ett år utan basket väntar Moa Lundqvist när hon avslutar collegeäventyret i USA

Tre år på college har gjort henne starkare både mentalt och fysiskt. Under sitt sista år får Moa Lundqvist inte spela någon basket alls.

– Helt ärligt känns det ganska skönt just nu, säger 24-åringen från Östersund.

Moa Lundqvist är hemma i Östersund och laddar batterierna inför en sista säsong på college i San Francisco. Det blir en speciell säsong för henne eftersom den inte kommer innehålla någon basket.

Artikeln är också publicerad på osdsport.se

Säsongen 2015/16 var Moa Lundqvist med och spelade upp moderklubben Östersund Basket i Basketligan. Därefter åkte hon över till USA för spel på college. Först blev det ett år på junior college i Odessa, Texas, innan hon bytte till San Francisco University.

– Det var planen hela tiden. Egentligen ville jag gå till en fyraårig skola direkt härifrån, men jag hade ingen som jag verkligen kände att där vill jag gå. Så då kände jag att jag tar ett år på junior college och så får jag visa upp mig för coacher från division 1- och division 2-skolor, som rekryterar från junior college. Så fick jag ett erbjudande från San Francisco, åkte dit och kollade och kände att där ville jag vara, säger Moa Lundqvist.

24-åringen har en fin meritlista från svensk basket. Hon har vunnit brons i U15-SM tillsammans med Jämtland Baskets duktiga F95-lag, vunnit två U18 SM-guld med Luleå BG och ett SM-guld med Luleå Basket (då Northland Basket) och spelat 55 landskamper på ungdomsnivå. Innan hon lämnade Sverige för spel på college var hon med och spelade upp Östersund Basket i Basketligan.

– Det var en rolig säsong. Det var kul att göra något sådant stort tillsammans och gå hela vägen, säger Moa Lundqvist.

Moa Lundqvist får mycket speltid i sitt collegelag San Francisco Dons. Hon får tampas med många stora tjejer under korgarna och upplever att tiden i USA har gjort henne starkare både mentalt och fysiskt.

Förutsättningarna och träningsupplägget för hennes collegelag San Francisco Dons skiljer sig rejält mot hemma i Sverige. Träningarna är tuffare och längre. Det är inte ovanligt att laget befinner sig i hallen fyra timmar i sträck. Moa Lundqvist upplever att hon har utvecklats både mentalt och fysiskt av collegeåren.

– Jag skulle säga att jag har blivit mycket mer mentalt stark än jag var innan. Det är mycket tuffare träningar och träningsupplägget ser lite annorlunda ut. Man måste vara starkt mentalt, annars går det inte. Det tycker jag att jag har blivit bättre på i alla fall. Sedan har jag nog blivit starkare fysiskt också, man har tampats under korgarna med ganska stora tjejer. En som vi mötte var nästan två meter lång, säger Moa Lundqvist.

Hon har fått mycket speltid under sina två säsonger i San Francisco. Den nyss avslutade säsongen var tuff för San Fransisco Dons eftersom laget hade en trupp med väldigt många ”freshmen” – helt nya spelare  – det var bara Moa Lundqvist och en tjej till som hade rutin från att spela i ligan.

– Det har varit väldigt kämpigt i år. Jag har aldrig förlorat så många matcher som jag har gjort i år, det är jättetråkigt. Det har väl gått okej för mig. Jag har spelat mycket. Jag har startat nästan alla matcher och förra säsongen spelade coachen på sex-sju spelare, så det blev mycket speltid. Jag vet inte om det är för att det gick bättre för laget förra säsongen som gjorde att det kändes som att det gick bättre för mig, säger Moa Lundqvist.

Moa Lundqvist inledde vistelsen i USA på Odessa College i Texas innan hon bytte till San Francisco University.

I augusti åker hon tillbaka till USA för att göra klart sina collegestudier i marknadsföring och design. Men någon basket blir det inte. Regelverket för collegeidrotten sätter stopp för hennes medverkan i några basketmatcher den kommande säsongen.

– Det är en massa regler. På Odessa gällde andra regler, så då fick jag spela där. När jag bytte till San Francisco skulle jag stå över första året och sedan spela två år. Men då lämnade skolan in ett klagomål, så jag fick spela. Så nu ska jag stå över mitt sista år. Jag är klar med basketen nu, jag ska dit och göra klart skolan, säger Moa Lundqvist.

Hur känns det?

– Helt ärligt känns det ganska skönt just nu, för det har varit så himla intensivt. Det har varit mycket träningar och jag har spelat mycket också. Nog kommer man sakna det också när man är runtomkring det, men jag tänker att jag tar ett år nu och fokuserar på studierna och gör klart det. Sedan får vi se hur jag känner när jag kommer tillbaka. Det är mycket möjligt att jag spelar sedan efter det, men att det blir ett litet uppehåll nu. Jag känner väl inte att jag är klar med basketen.

Hon stortrivs i San Francisco och gillar collegetillvaron.

– Jag älskar staden, den är skitfin. För mig är det en storstad, men jag tycker att det känns mysigt och trevligt. Man hittar hela tiden nya caféer och restauranger och det finns saker att göra där. Jag gillar verkligen arkitekturen, husen är så fina och den ligger fint vid havet. Jag tycker att det känns som att jag har hittat rätt med studierna. Det känns som att det är mycket jag skulle kunna tänka mig att göra inom det här, jobba på reklambyrå, med webbdesign, grafisk design eller annan design. Det mesta jag gör i skolan nu tycker jag är roligt. Det är tufft att kombinera basket och studier. Men man har basketen i schemat och lärarna har förståelse för att vi har basketen. Jag tror aldrig man kommer ha det så bra som man hr det nu. Vi har fått nyrenoverade omklädningsrum som är jättefina, hallen som vi spelar i är jättefin och de flesta arenorna som vi åker och spelar i är jättefina. Man har det jättebra och får vara med om jättemycket roligt. Jag är väldigt glad att jag åkte, att jag vågade.

Östersund Basket har den kommande säsongen målet att gå upp i ligan. Moa Lundqvist utesluter inte en återkomst till moderklubben efter avslutade studier.

– Det hade varit trevligt. Det kan bli aktuellt, vi får se.

Moa Lundqvist stortrivs i San Francisco, men utesluter inte en återkomst i hemstaden och spel i Östersund Basket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s