Intensiv och svart poesi med The Tallest Man On Earth

The Tallest Man On Earth är en unik artist – på flera sätt. Han är inte stor till växten och uppträder ensam på scenen. Ändå är han en av de mest intensiva liveartisterna på den svenska scenen. Likadant är det på skiva.

The Tallest Man On Earth har släppt nya starka poetiska texter på nya albumet ”I love you. It’s a fever dream”.

”I love you. It’s a fever dream” är hans femte fullängdare och den är full av intensiva och fängslande texter, som lyfts fram perfekt av hans själfulla sångröst och intensiva gitarrspel.

Kristian Mattsson, som han egentligen heter, är en tänkare. Det blir tydligt i flera av texterna på ”I love you. It’s a lever dream”. I ett av plattans bästa spår ”Waiting for my ghost”, sjunger han om att någon form av dimma skulle vara till hjälp mot solskenet som uppstår när man tittar långt fram och djupt in i ett liv som man inte vet vad det kommer innehålla än. Lite perspektiv med andra ord, det behöver alla och det bör man ha utan att för den sakens skull bli svartsynt. 

Men visst finns de där – de svarta tankarna. Eller rättare sagt den svarta poesin, som han sjunger om i skivans allra bästa låt, också första singeln, ”The Running Styles Of New York”. Han vill viska för att läka, och inte väcka dessa tankar som avslöjar den svarta poesin.

I ”My Dear” går han ensam på en tom gata en morgon och letar inte efter någonting speciellt. Han mår bra, men så går hon förbi. Han kan inte släppa de gamla minnena. Han försöker gå vidare – men minnena rör sig snabbare.

I ”I’m A Stranger Now” söker han efter svaret på vår ensamhet och vår hjärtesorg, hur vi älskar men också försvinner. Vissa textrader i den låten är så starka att de nästan gör ont.

The Tallest Man On Earths texter är väldigt öppna för egen tolkning, men det är också det som gör dem så starka.

”Utan er hade jag varit en tjomme som skrek i skogarna i Dalarna”. sa han under en konsert på Idunteatern i Umeå i mars i år. 

Den här tjommen förtjänar att höras i skogarna i Dalarna – men också i resten av världen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s