Dansbandsveckans grundare gläds åt att publiktrenden har vänt uppåt i år: ”Det är vi väldigt stolta över”

Han startade Svenska Dansbandsveckan 1986. I år kan Bertil Elfström nöjt konstatera att Malungs stora folkfest har vänt en nedåtgående trend.

– Det är vi väldigt stolta över. Det är svårare än att ha en kurva som pekar uppåt hela tiden, säger han.

Bertil Elfström grundade Svenska Dansbandsveckan 1986. I år ser han och de övriga arrangörerna att publiktrenden har vänt uppåt efter några års nedgång. Han och kollegan Åsa Hedlöf, som han bokar banden tillsammans med, gläds åt framgången.

Svenska Dansbandsveckan har varit ett jättearrangemang i många år och lockat många tusentals besökare till Malung under vecka 29. Arrangörerna har sett en vikande trend när det gäller publik, men i år ser det bättre ut. Med två danskvällar kvar har närmare 30 000 personer besökt dansen i Orrskogen. Bertil Elfström, som grundade arrangemanget för 33 år sedan, är nöjd med att trenden har vänt i år.

– Vi har haft ett par år med nedåtgående trend, men nu har vi lyckats vända det, med hårt arbete, säger Bertil Elfström.

Varför har det vänt i år, tror du?

– Vi har varit ute och marknadsfört oss mycket mer. Sedan har vi gjort en förändring i Grönlandsparken. Jag vet inte om det påverkar, men alla nyheter påverkar ju. Folk blir nyfikna om det är något nytt på gång.

Efter förra årets extremvärme är det mer normal svenskt sommarväder under årets dansbandsvecka. Bertil Elfström är imponerad av att människor ändå valde att åka till Malung och dansa i förra årets värmebölja.

– Att vi fick så mycket folk i det hemska vädret som var, 36 grader varmt och 30 grader mitt i natten. Det är otroligt att folk stannar kvar och dansar.

När han startade Svenska Dansbandsveckan var tanken att få in pengar till idrottsföreningar i Malung, och så är det fortfarande. De ungefär 500 funktionärerna som jobbar under veckan gör det ideellt och pengarna som kommer in går till idrottsföreningarna. Att det blev just en dansbandsvecka hade att göra med hans egna dansintresse och att danserna som arrangerades på söndagarna drog in mycket pengar.

– Så kom krisen och det gick ner. Då var man tvungen att hitta på något ovanligt. Vi var absolut först med en dansbandsvecka.

Så kom krisen och det gick ner.

Då var man tvungen att hitta på något ovanligt

Bertil Elfström

Varför har det blivit så stort, tror du?

– Vi satsar på det bästa när det gäller dansband och när det gäller dansgolv. Vi får otroligt mycket beröm för våra dansgolv, och det har vi jobbat stenhårt med från början.

Själv har han, som en av många uppgifter, ansvar för att boka banden som spelar under Svenska Dansbandsveckan. Detta gör han tillsammans med Åsa Hedlöf, och deras strategi är tydlig.

– Vi tänker på att de viktiga är att det är tå jämna band på varje bana, så att inte alla springer iväg till en annan bana så fort ett band slutar. Då blir det en väldig rörelse där det är trångt sedan tidigare. Det bästa är om de stannar kvar på en bana, att vi har så jämna band att publiken är kvar.

Vad hade Malung varit utan Svenska Dansbandsveckan, tror du?

– Jag tror att det hade sett lite annorlunda ut. Det är många som Dansbandsveckan är otroligt viktig för. Många har 30-35 procent av sin årsomsättning som tas in under den här veckan.

Det är många som Dansbandsveckan

är otroligt viktig för

Bertil Elfström

Han har jobbat med Dansbandsveckan i 33 år och Bertil Elfström tycker fortfarande att det är lika roligt – till och med roligare än tidigare.

– Jag är pensionär nu och har tid att hålla på med det. Det var jobbigt tidigare när man hade företag. Man skulle iväg på möten och det var mycket extrajobb både dagtid och kvällstid. Det man gjorde på kvällar och helger tidigare kan man göra på dagtid nu. Det är väldigt trevligt att ha något att hålla på med.

Dansbandsveckan är redan ett väldigt stort arrangemang som har växt hela tiden. Men Bertil Elfström saknar inte idéer över hur det kan utvecklas ytterligare.

– Konceptet ska man inte ändra på. Det gäller att ha kvalitet både här i Grönlandsparken och uppe på Orrskogen. Malung har så lite att visa. Att vara turist i Malung en hel vecka utan underhållningen på dagen tror jag många skulle ha svårt med. Nu är det enkelt att gå hit och äta lunch, ta en öl och lyssna på underhållning. Sedan ska vi jobba med att få lite mer ungdomar att dansa – vi har idéer kring det. Sedan ska vi locka hit folk från andra länder. Förra året hade vi 20 irländare här, i år 50, nästa år kanske 100. I Norge och Danmark är det här stort. I Finland har vi bara annonserat i Österbotten, där de pratar svenska. Vi har pratat om att översätta allt till finska – finländarna är ett väldigt dansant folkslag.

Ytterligare en intensiv dansbandsvecka är snart slut. När musiken på Orrskogen har tystnat och de flesta besökarna har lämnat Malung på söndagen har Bertil Elfström sitt eget sätt att varva ner.

– Man är ganska trött i skallen då. Men då går jag långt upp i skogen och plockar hjortron. Då släpper allt.

En reaktion till “Dansbandsveckans grundare gläds åt att publiktrenden har vänt uppåt i år: ”Det är vi väldigt stolta över”

  1. Det var mycket mer folk i år och som vanligt den roligaste veckan på året! MEN…varför ska det kosta inträde i tältet på kvällen?? Med tanke på de priser som är på mat och dryck där så borde det gå runt ändå. Samma sak med dansbussen… varför inte fortsätta att köra på lite gratis så man lockar ännu fler besökare?
    Kul att Scotts fick komma tillbaka och spela i tältet 😊👍

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s