När Ulf Lundell börjar kommentera samtiden lyfter konserten rejält

Ulf Lundell, snart 70 år, vill att publiken numera kallar honom ”herr Ulf”.

Herr Ulf är en folklivsforskare som forskar i sin samtid.

När han sätter ton på sina betraktelser lyfter konserten i Dalhalla – och det riktigt rejält.

Ulf Lundell och hans sedan många år väldigt samspelta band intog Dalhalla på tisdagskvällen. Den

I mer än 40 år har Ulf Lundell gett ut skivor och turnerat. Han har bitvis varit väldigt flitig ute på vägarna och har man haft det minsta intresse av hans musik har det funnits många möjligheter att se honom. För egen del har det blivit en bit över 20 konserter, sedan den första i Österängsparken i Östersund i mitten på 1990-talet.

Ändå är jag lite osäker på vad jag ska förvänta mig när Ulf Lundell och hans sedan många år väldigt samspelta band intar Dalhalla – Sveriges förmodligen vackraste konsertarena.

Det börjar också lite trevande, inledningen med ”Tranorna kommer”, ”Kär och galen” och ”Ut i kväll” vill inte riktigt lyfta.

Men när Ulf Lundell börjar prata om hur Ronald Reagan och Margaret Thatcher släppte lös de nyliberala krafterna på 1980-talet, hur dessa härjar än i dag och att dessa inte förstår att frihet och ansvar här ihop – då händer någonting.

Att Ulf Lundell inte gillar hur samhället har utvecklats vet alla som har lyssnat på hans låttexter och läst hans böcker. När han får prata om det från scenen och sjunga om det blir det en helt annan nerv i framträdandet, bandet hakar på sin ledares engagemang och det svänger riktigt rejält. 

”L-bows & Kash”, snyggt hopflätad med ”Sanning är ett udda tal” leder oss in på ”Öppna landskap”, en låt som Lundell bestämmer att bandet och publiken tillsammans ska ta tillbaka den kvällen.

Det är ingen tvekan om att det lyckas. Den bitvis ganska uttjatade klassikern får en annan dimension i den här inramningen, då mörkret har börjat sänka sig över Dalhalla.

Samtiden och marknadskrafterna får sig en ny känga i ”Är vi lyckliga nu?”, där Lundell frågar ”är du ens människa längre, en förlust bara eller en vinstandel?” innan bandet avrundar ordinarie set med ”Lycklig, lycklig”

I ”Om sommaren” avhandlar han i en lång monolog allt från den pågående Classic Car Week i Rättvik, som medförde att det tog två timmar att ta sig genom det lilla samhället, till släktforskning, till ett udda möte med konstnären Bengt Lindström på ett hotell i Mora – ett möte som innehöll whisky, honung och dalkullor.

När bandet kommer in på scenen en andra gång och gör en sådan där majestätisk version av ”Hon gör mig galen”, som ofta avslutar konserterna, lyfts den ytterligare ett steg av inramningen i Dalhalla. 

Ulf Lundell är tillbaka – och när han brinner för det han gör är han lika bra som någonsin tidigare.

När Ulf Lundell börjar kommentera samhällsutvecklingen och spela låtar som han har skrivit om den lyfter konserten rejält.

En reaktion till “När Ulf Lundell börjar kommentera samtiden lyfter konserten rejält

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s