Primal Scream – ett viktigt band som inte riktigt håller live i dag

Primal Scream får nog räknas som det band på årets Storsjöyran som har haft störst inflytande på rockmusikens utveckling. Men spelningen i Östersund lämnar mer att önska.

Bobby Gillespie sjunger i Primal Scream, det band på årets Storsjöyran som har haft störst inflytande på rockmusikens utveckling. Men 2019 håller bandet inte riktigt som liveakt

Primal Scream bildades 1982 av sångaren Bobby Gillespie, tidigare trummis i The Jesus And Mary Chain. Bandet var som allra hetast i början av 1990-talet då de släppte albumen ”Screamadelica” 1991 och ”Give out but don’t give up” 1994. Framför allt ”Screamadelica” räknas som en stor klassiker och rankades av numera insomnade musiktidningen Pop som det åttonde bästa albumet som någonsin har gjorts. ”Det var här de bröt mot regler, samtidigt som de fick det att svänga så det stod härliga till.” skrev tidningen bland annat i sin artikel om albumet.

Det är också med en låt från den som bandet öppnar spelningen på Storsjöyran, Primal Screams enda Sverigespelning 2019, ”Movin’ on up”, som också är första spåret på den skivan. Vi får även ”Higher than the sun” och ”Loaded” från det ikoniska albumet. Från bandets andra klassiker ”Give out but don’t give up” bjuds vi på hitsinglarna ”Jailbird” och ”Rocks”. 

Fantastiska låtar allihop, men 2019 håller de inte riktigt – i alla fall inte från en scen på Storsjöyran. Bobby Gillespies röst har svårt att bära upp låtarna som han en gång gjorde till klassiker och den klarar inte riktigt att tränga igenom den kompakta ljudmatta som bandets musik blir på scenen.

Storsjöyran är bra på att boka artister som har gjort viktiga avtryck i musikhistorien och Primal Scream är definitivt en sådan bokning. Men det blir mest kul av nostalgiska själ än en liveupplevelse som är bra för stunden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s