”Jakten på Nils Holgersson” är ett träffsäkert samtidsdokument

Det är en tuff värld vi lever i, där rättvisa, jämlikhet och solidaritet blir allt mer sällsynta begrepp.

Men det går att göra någonting åt det – genom att vara mer Nils.

Det är budskapet i ”Jakten på Nils Holgersson” – en föreställning som imponerar stort.

”Jakten på Nils Holgersson” är ett träffsäkert dokument över vår samtid. Det lockar till skratt och eftertanke kring vad som är fel i samhället, men också hur vi kan göra det bättre.

Under sommaren har Undantaget, som består av regissören Martin Johansson och producenten Jonna Hylén, satt upp föreställningen ”Jakten på Nils Holgersson” ute på Brylunda soldatbiograf på Frösö Park.

Föreställningens manus är skrivet utifrån Selma Lagerlöfs klassiker ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”, men i stället för att fokusera på Sveriges geografi eller gamla myter tar ”Jakten på Nils Holgersson” utgångspunkt i att bokens huvudperson tar lärdom om vad som är viktigt i livet, att ta hand om andra, vara empatisk och se till andras bästa först.

Budskapet i föreställningen är att världen för att ha en chans framöver behöver fler omhändertagande och varma människor som ser till andras intressen före sina egna.

Att budskapet går fram är ingen tvekan om. ”Jakten på Nils Holgersson” är en omtumlande föreställning. Den sex kvinnor starka ensemblen, med skådespelarna Marit Eriksson, Helena Gezelius och Malin Tengvard, samt Akka-kören bestående av Marie Hanberg, Eva Erlingsson och Lena Jansson gör alla mycket starka insatser på scenen. Föreställningen blandar humor och allvar på ett mycket imponerande sätt. Det allt ökande fokuset på individen i stället för kollektivet, ökade klassklyftor, storstaden som norm, vårdpersonal som sliter ut sig så att de i vissa fall blir sjukare än de patienter de ska vårda, #metoo-upplevelser och klimathotet är några exempel på ämnen som behandlas.

Några nummer sticker ut lite extra. ”Servitrisen”, där Marit Eriksson delar med sig av sina erfarenheter som sjungande servitris, där publiken inte såg henne förrän hon började sjunga, ”Lille Mats begravning – sjuksköterskan”, där Helena Gezelius gestaltar en förbannad och utsliten sjuksköterska, samt ”Hämndgudinnorna” där alla tre skådespelarna på ett mycket träffsäkert sätt lyfter fram bristen på rättvisa, jämlikhet och solidaritet i dagens samhälle, är de nummer som ger störst avtryck på mig.

”Jakten på Nils Holgersson” är ett mycket träffsäkert dokument över dagens samhälle. Den väcker både till skratt och eftertanke om vad som är fel i dagens samhälle, men också hur vi kan vända på det.

Genom att lyfte fokus från individens intresse till kollektivets samlade kraft – genom att vara mer Nils.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s