Föräldrarnas värsta mardröm förbyttes i lättnad – nu hyllar de sjukvårdspersonalen

Michaelas lilla dotter Lilly blev plötsligt väldigt blek och fick svårt att andas. Det är en förälders värsta mardröm – men hjälpen fanns lyckligtvis runt hörnet.

– Jag vill verkligen hylla sjukvårdspersonalen, som har gjort allt för Lilly, och för oss, säger Michaela.

Michaela och Daniel var tillsammans med sina tre barn på väg till en begravning när deras minsta, två månader gamla Lilly, blev väldigt blek och fick problem med andningen. Lyckligtvis befann de sig alldeles i närheten av ett sjukhus och kunde få snabb hjälp.

Michaela var tillsammans med sin sambo Daniel och deras tre barn på väg till en begravning i Alingsås-trakten. Helt plötsligt hörde hon hur två månader gamla Lilly började ge ifrån sig ett gurglande ljud.

– Så jag frågade Daniel om vad som hände, om hon såg ut att må bra. Han tyckte att hon såg blek ut. Jag tittar i spegeln och ser att hon är jätteblek. Jag tvärnitar i princip mitt i gatan och hoppar ur bilen. Daniel försöker få loss henne från babyskyddet, säger Michaela.

Hon tog upp dottern i famnen och försökte göra luftvägarna fria. Men någon större förändring skedde inte och Lilly blev allt slöare och slappare i kroppen. Men hjälpen fanns bara något kvarter bort.

– Där och då inser jag att vi går bredvid sjukhuset i Alingsås. Så jag började gå mot akutintaget. Det första jag ser är en larmknapp – och trycker på den. Dörrarna öppnas, jag säger att Lilly inte andas och så blir det ett stort pådrag. De tar henne från mig, går in i ett akutrum och börjar ett intensivt arbete. De ger henne adrenalin och syrgas. Det är säkert tio personer där inne och det är alltid en som står och pratar med mig, säger Michaela.

Sambon Daniel ansluter i efterhand. Trots sjukvårdspersonalens intensiva arbete är dottern fortfarande väldigt blek och har inte fått igång normal andning än. Beslutet tas att Lilly ska skickas till Drottnings Silvias barnsjukhus i Göteborg, som ett prio ett-fall.

– Jag och Daniel följer efter i bilen, sitter och storgråter, luktar på Lillys snuttefilt för att känna hennes doft, och ber till gudarna att det här måste gå bra, säger Michaela.

Det gjorde det. När föräldrarna kommer fram till sjukhuset i Göteborg och blir visade vägen till dotterns rum hör de hennes skrik i korridoren.

– Det är världens lättnad att höra sitt barn skrika. Då har hon fria luftvägar. Hon var fortfarande lite blek, men hade börjat återhämta sig och få tillbaka färgen. Hon hade inte heller någon syrgas, det hade de kopplat bort någon gång under ambulansfärden eller när de kom till Drottning Silvias, säger Michaela.

I dag är hela familjen hemma i Pilgrimstad igen och Michaela och Daniel är enormt tacksamma för det arbete som sjukhuspersonalen gjorde för deras lilla dotter.

Lilly undersöktes grundligt av personalen på sjukhuset. Det togs flera prover och hennes lungor röntgades.

– På lungröntgen kunde de se att det var någonting, men inte vad det var. På lördagen fick vi åka hem, men utan svar. De gav henne en dos antibiotika i förebyggande syfte om det skulle ha varit lunginflammation, kikhosta eller något liknande. I bilen på väg hem ringer läkaren och säger att det var rhinovirus som hon hade, ett vanligt förkylningsvirus som sätter sig på övre luftvägarna. Sedan vet man inte om det var det som orsakade hela händelsen, säger Michaela.

Det som hade kunnat sluta riktigt illa fick ett lyckligt slut och i dag är familjen hemma i Pilgrimstad igen.

– Vi mår ganska bra, lite förkylda. Sedan är det klart att man är konstant orolig, men det går bättre, säger Michaela.

Hon hyllar insatsen som sjukvårdspersonalen i Alingsås och Göteborg gjorde för att rädda hennes dotter.

– Jag kan säga att det är lite tur i oturen att det hände där nere och inte här uppe. Jag vet vilken kompetens barnläkarna har nere på Östra sjukhuset och Drottning Silvias. Inte för att jag tvivlar på sjukvården här uppe, men jag tror att de är lite duktigare där nere. De tog det verkligen på allvar, de gick igenom allt. De gick verkligen igenom hela henne innan de ens funderade på att skicka hem oss. De var väldigt många och var väldigt måna om oss. Det var inte så att jag blev lämnad ensam, samtidigt som de hade stenkoll på Lilly.

Hon och sambon Daniel är enormt tacksamma över att allt slutade väl för deras lilla dotter – och det har även Lilly visat att hon är.

– När vi låg på avdelningen kom det läkare och barnsköterskor och undersökte henne. Varenda gång det kom in en och undersökte log hon mycket. Man kände verkligen i mammahjärtat att hon var tacksam.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s