Torsta har utbildat lantbrukselever i 100 år – och trenden pekar uppåt

I 100 år har det utbildats lantbrukselever på Torsta. Det är en pigg 100-åring som firas med stor fest under fredagen.

– Vi känner att vi är i en positiv utveckling, säger Trine Amundsen, vd på Torsta.

Trine Amundsen, vd på Torsta, konstaterar att skolan befinner sig i en positiv trend. Allt fler elever söker sig till skolan, som firar 100 år i helgen.

Efter att först ha hållit till i Ope och sedan ett tag på Frösön flyttades lantbruksskolan 1919 till Torsta utanför Ås. I november 1919 kom de första eleverna till Torsta, men redan i helgen firas det med stor fest.

– Vi hoppas att det kommer många tidigare elever och många gamla anställda. Det är nästan 300 anmälda, säger Trine Amundsen.

Skolan är inne i en positiv trend just nu och när den nya terminen nyligen började var det 42 elever som började första året på gymnasiet. Det är högsta noteringen sedan bolaget som driver Torsta bildades 2012.

– Då var det jättenära att man lade ner skolan. Det hade varit otroligt synd om man hade gjort det. Det var väldigt få elever och dyra elevplatser. Sakta men säkert har vi jobbat oss uppåt, säger Trine Amundsen.

Att intresset för att gå på Torsta har ökat beror på flera saker. Dels har skolan jobbat hårt med marknadsföring, men de kan också se andra anledningar.

– Man kan inte bara marknadsföra, man måste ha något bra att erbjuda också. Eftersom vi är en liten skola blir det en bra miljö för eleverna. Vi har väldigt hög kvalitet på undervisningen. Sedan brukar vi säga att eleverna som går här är bästa ambassadörerna- Tycker de att det är bra och berättar det är det den bästa marknadsföringen. Sedan tror jag också att intresset för branschen ökar lite bland ungdomar. Vår rektor frågar varje år varför de börjar här och de har ofta ett intresse för skogsbruk och jordbruk. Det slår högt att gå här och kombinera sitt intresse med studier, säger Trine Amundsen.

Tydligaste ökningen i intresse tycker hon sig se hos eleverna som väljer inriktningen lantbruk. I år började tio elever den inriktningen – för några år sedan var det bara en.

– Det känns som att det kanske har vänt lite där, att det har gått från något som man absolut inte ville jobba med till något som intresserar ungdomar, säger Trine Amundsen.

Lantbrukare har i många år haft det tufft och branschen har haft en krisstämpel på sig. Det är något som Torsta jobbar mycket med att försöka tvätta bort.

– Det är något vi pratar mycket om och försöker prata med branschen om hur man framställer sig själva. Det är jätteviktigt att man tänker på det. När man är företagare inom jordbruk är spelar det roll hur man visar upp det. Det är jätteviktigt att branschen inte sänker sig själv. Det är tillräckligt många yttre faktorer som försöker göra det. Det behövs positiva förebilder som kan stå upp och säga att det är ett jätteintressant jobb. Det är mycket jobb, men innebär frihet, säger Trine Amundsen.

Förutom gymnasieutbildningarna har Torsta även vuxenutbildningar och fungerar som mötesplats inom gröna näringar. 

Till helgens festligheter kommer närmare 300 personer, och en av de anmälda gick ut för 70 år sedan.

– Han ringde i går och frågade om han kunde komma, så han kommer med sin fru. Det blir jätteroligt. Det roligaste för dem som kommer är säkert att träffa varandra. Vi har alltid haft elevboende här och när man hör historier om hur det var på elevboendet på 70-talet är de elever vi har i dag jättesnälla och försiktiga på alla vis (skratt).

I dag är det inte helt givet att man väljer att satsa på att jobba inom lantbruket och att gå utbildning på Torsta, även om man kommer från en lantbrukarfamilj. Det var nog annorlunda förr i tiden, tror Trine Amundsen.

– Jag tror det, men har inget belägg för det. Men så var det också en annan typ av utbildning på den tiden. När skolan började hade man vinterkurs och sommarkurs. Det var inte en treårig gymnasieutbildning vi pratade om då. Då jobbade man hemma på gården på sommaren och gick på vinterkursen på Torsta. Det är ett helt annat sätt att driva utbildning på i dag – nu är det en treårig gymnasieutbildning. Det vi saknar i dag är en större, rejälare utbildning för dem som kommer på senare i livet att de vill bli lantbrukare. De kanske inte tänker när de är 15-16 att de ska ta över en gård, men kommer på det när de är 30 – och då finns det ingen bra utbildning i dag.

Det firas med stor fest i helgen att det var 100 år sedan lantbruksskolan flyttades till Torsta.

Eleverna som får sin gymnasieutbildning på Torsta är eftertraktad arbetskraft – många av dem har jobb direkt efter studenten.

– Det finns otroligt behov av skogsmaskinförare. Det ser man på att 75 procent av våra elever hade jobb direkt efter gymnasiet. Det är en jättehög siffra med tanke på att de bara hade en treårig gymnasieutbildning. De som inte hade jobb var i stort sett de som hade bestämt sig för att läsa vidare. Även de som går lantbruk får jobb på en gång, det är stor brist på duktiga personer som jobbar på lantbruk, säger Trine Amundsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s