Krönika: Hammarby är bäst i Allsvenskan – men när det gäller guldchansen är osvuret bäst

”Vi förtjänade det här. Vi är det bästa laget i Allsvenskan”

Det är en kaxigare sida som Hammarby visar upp i år och därför är laget med och slåss om SM-guldet i år.

2001, vid det hittills enda guldet, trodde ingen på Bajen.

Är det läge att tro på guld nu då? 

Det tar vi den 2 november.

Nikola Djurdjic hymlade inte med vad han tyckte efter 2-1-segern i derbyt mot Djurgården. Laget lyser av självförtroende och det kan räcka till guld. Men som Hammarbyare vet man att det är bäst att inte ta ut något i förskott.

Nikola Djurdjic, en av två målskyttar i 2-1-segern i derbyt mot Djurgården, hymlade inte efter matchen. Laget förtjänade segern och nu hungrar Hammarby efter mer.

Vem trodde på allvar att Bajen skulle vara med och slåss om topp 3-platserna efter att halva serien hade spelats?

Jag ska ärligt säga att jag inte gjorde det.

Men efter förlusten på bortaplan mot Häcken i Allsvenskans omstart har Hammarby nästan bara vunnit. Ett nesligt poängtapp borta mot Kalmar och en förlust mot Norrköping har det blivit, i övrigt har laget staplat trepoängare och öst in mål.

2001, när Hammarby tog klubbens enda SM-guld i fotboll, trodde många att laget skulle åka ur. Dessutom fick guldtränaren Sören Cratz veta innan säsongens slut att han inte skulle få förlängt kontrakt eftersom styrelsen ville att laget skulle spela ”roligare fotboll”.

På läktarna sjöng de grönvita fansen ”Bajen åker ur i år” och ”Tråkiga Bajen, ja det är tråkiga Bajen”.

2001 var Kennedy Bakircioglü en av de stora guldhjältarna. Nu har ikonen avslutat karriären och njuter av lagets framgångar från läktaren.

Själv satt jag på jobbet framför en dator och följde Sportbladets liverapportering när guldet blev klart, missade festen på Söder, men köade en hel natt utanför supporterbutiken för att köpa biljett för att kunna åka till Sundsvall och se laget ta emot pokalen.

Den här säsongen har jag njutit av ett Hammarby som spelat seriens bästa fotboll efter uppehållet och öst in mål. Ingen kan beskylla laget för att spela tråkigt, och Hammarby känns etablerat i toppen av Allsvenskan.

Blir det guld i år då?

Osvuret får nog vara bäst. Många gånger har man trott på stordåd, men blivit besviken. Som Östersundsoende Hammarbyare var det en tung promenad hem från arenan när Hammarby bara fick 3-3 borta mot Östersund och missade Europaspel på det – en europaplats som man började räkna in flera omgångar innan seriens slut.

Malmö FF är alltid en svår motståndare, men Hammarby är obesegrat hemma på Nya Söderstadion den här säsongen och det här läget känns fjärran från det som förlorade med 1–4 i Malmö i våras. Hammarby kan mycket väl ta nio poäng i de tre matcher som är kvar, men vi måste ha lite andra resultat med oss.

Men har vi det kommer jag fira på Söder den 2 november. Biljetten till matchen mot Häcken är bokad, och det kommer bli en galen fest oavsett om det blir guld eller inte.

Men en sak är säker. Jag älskar det nya kaxiga Hammarby, och jag håller med Nikola Djurdjic – Hammarby är bäst i Allsvenskan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s